Er du helt skarp på de nye faremærker på kemikalierne?

af | 4. feb 2016 | Nyhed

Hvis ikke, er der mulighed for at studere de nye faremærker lidt nærmere i Miljøstyrelsens quiz.

Her kan du blive klogere på hvilke mærker som er udgået og hvilke mærker som er erstattet af nye faremærker.

Gå videre til Quizen her…

 


I Danmark og resten af EU skal farlige kemikalier og produkter nu mærkes med de nye faremærker. I stedet for en firkant med orange baggrund har mærkerne nu fået en rød ramme på højkant med hvid baggrund.

Baggrunden er, at de de samme faremærker på et tidspunkt skal anvendes over hele verden. Det gør det nemmere og mere sikkert for både virksomhederne og forbrugerne.

 En lang række kemikalier har allerede fået ny faremærkning, men du kan stadig kunne finde kemikalier med de gamle mærker på. De nye faremærker skal fremgå senest den 1. juni 2017. Efter denne dato må produkter med gammel faremærkning ikke længere være i butikkerne, så forhandlerne skal enten sætte nye etiketter på produkterne eller trække produkterne tilbage fra markedet.

Ved håndtering af kemikalier har miljøstyrelsen disse 5 gode råd. Følg disse anbefalinger på virksomheden og derhjemme…

Følg disse enkle råd, så du undgår farlige situationer:

 • Vend beholderen og læs etiketten på bagsidenVend altid produktet og læs, hvad der står på etiketten, når du køber eller bruger et faremærket produkt. Også selvom du kender og har brugt produktet i mange år. Sommetider ændrer producenten sammensætningen af produktet. Det kan betyde, at faremærkningen også ændrer sig.
 • Hæld aldrig indholdet over i en anden beholder
  Hvis du hælder produktet over i en anden beholder – f.eks. i en tom sodavandsflaske – kan der ske ulykker, fordi beholderen ikke længere signalerer fare. Og hvis uheldet er ude, så mangler du og lægen de vigtige informationer, som står på etiketten.
 • Bland aldrig faremærkede produkter sammen
  Lad være med at blande forskellige rengøringsmidler, da der kan afgives giftige dampe. Andre produkter, der fordamper, kan også give problemer, når du indånder dem, f.eks. lim, imprægneringsmiddel og salmiakspiritus.
 • Opbevar faremærkede produkter utilgængeligt for børn
  Børn er nysgerrige af natur og putter alting i munden. Desværre sker det alt for ofte, at børn kommer til at spise og drikke kemikalier, som f.eks. de farverige opvasketabs og lampeolie. Stil derfor altid produkterne steder, hvor børn ikke kan få fat i dem.
 • Smid ikke resterne ud
  Du må normalt ikke hælde rester af miljøfarlige kemikalier direkte i kloakken eller smide dem ud sammen med husholdningsaffaldet. På nogle kemikalier angiver etiketten, at rester skal afleveres på genbrugsstationen. Men selv når det ikke står på etiketten, er det altid en god ide at aflevere kemikalierester der. 

Hvis uheldet er ude!

Er uheldet ude, så se på etiketten om der er information om førstehjælp. Hvis ubehaget fortsætter, bør du søge lægehjælp enten ved at kontakte en læge eller Giftlinjen på telefon 8212 1212. Hav produktets emballage eller etiket ved hånden, når du søger hjælp.