Slik og chokolade kontrolleres effektivt med superaudits

af | 17. mar 2011 | Nyhed

I mange virksomheder har intern kontrol, eller audits som det kaldes, aldrig været specielt populært blandt medarbejderne når den blev udført af eget personale. Men egenkontrol er en nødvendighed – og et krav – når virksomheden for eksempel er certificeret indenfor kvalitet, miljø og sikkerhed, hvor der skal være overensstemmelse mellem procedurer og virkelige handlinger.
Hos Toms Gruppen, der er Danmarks største producent af chokolade og slik, har man opfundet en ny form for egenkontrol, der både er mere effektiv, giver bedre resultater og er mere populær blandt medarbejderne. Konceptet kaldes Superaudits.

– Ved en superaudit kontrollerer vi både produktkvaliteten, miljøforhold, sikkerhedsarbejdet samt hygiejneniveauet og sidst, men ikke mindst effektiviteten og den sunde fornuft, lean, ved én audit, frem for fem uafhængige audits. Konceptet udsprang af et ønske om at skabe både mere effektive, men også mere grundige audits, hvor vi kan få gjort noget ved eventuelle problemer med det samme. Med Superaudits får vi både mere sikre produktionslinjer, og vi får samtidig mere ud af dem rent produktionsmæssigt, fortæller Kvalitets- og Miljøchef i Toms Gruppen, Hanne Heimdal.

Kan bruges af alle virksomheder

Toms Gruppen fik hjælp til at implementere deres nye ide, Superaudits, af Lasse Ahm Consult fra Vordingborg, der blandt andet er specialiseret indenfor lean og kvalitets- og miljøstyring.

– Dette koncept kan i realiteten bruges af alle virksomheder, store som små, der har et ønske om at effektivisere produktionen, mindske fejl og i sidste ende bidrage positivt til bundlinjen. En god sidegevinst ved superaudits er desuden, at medarbejderne ser det som noget positivt at blive tjekket og få produktionslinjerne trimmet, fordi de mærker, der bliver taget fat om problemerne med det samme, mener Lasse Ahm.

Konkrete resultater

Da Toms Gruppen havde gennemført den første Superaudit på en produktionslinje, fik de umiddelbart efter besøg af en ekstern kontrollant.

– Vi bliver jo regelmæssigt tjekket af eksterne kontrollanter, kunder eller myndigheder, og ved dette tjek var det absolut ingen anmærkninger til den linje, vi lige havde haft Superaudit på – normalt er der altid nogle småting som kan forbedres. Det var for os et meget synligt bevis på, at det er den rigtige vej at gå indenfor egenkontrol, siger Hanne Heimdal.

 Fakta om Superaudits:
– Der bliver kontrolleret for fem områder ved en Superaudit; Kvalitet, miljø, sikkerhed, hygiejne og sund fornuft (lean).Problemer forsøges løst umiddelbart i forbindelse med en Superaudit.

Kontakt mig hvis du har lyst til at høre mere om Superaudits og mulighederne for dig og din virksomhed.